Víkendář 5.-6. října 2024

Víkendovým tipem je i hrad Choustník. Z archivu autora.

Vítejte v Víkendáři – pravidelném průvodci tím, co Soběslavsko a okolí nabízí na víkend. Každý týden tady najdete vybrané tipy na kulturní akce, výlety do přírody, historické památky a aktivity, které zpestří možná i vaše dny volna. Těšte se na pravidelnou dávku nápadů, které vás zavedou na malebná místa, zajímavé akce a připomenou vám duchovní a přírodní bohatství, které náš region nabízí. Užijte si víkend plný objevování a zábavy!

A jestli chcete upozornit na zajímavou akci, kterou pořádáte třeba už příští víkend, napište mi na marcel.kupka@gmail.com.

Víkendář Soběslavskem 5.-6. října 2024

Legiovlak v Soběslavi

V Soběslavi je od pondělí, v neděli 6. října pak u nás končí. Pojízdná výstava, která připomíná hrdinství československých legionářů z období první světové války. Přečtěte si, co na vás v Legiovlaku čeká a hurá na nádraží!

5. října: Otevření Kostkaté v Plané nad Lužnicí

Dnes jsme zvyklí, že z Plané do Soběslavi jezdíme po dálnici nebo po silnici E55. Kdysi se jezdilo po trase staré císařské silnice z Prahy do Lince (postavená 1753-55 a opravená ve dvacátých letech minulého století) po hrázi rybníka Hejtman. Kus staré dlážděné silnice této trasy bude slavnostně otevřen 5. října. Program na hrázi rybníka Hejtman začíná v 15:00 hodin, návštěvníky čeká průjezd historických vozů.

Mimochodem, víte, že kousek staré dlážděné silnice, po které se jezdilo ze Soběslavi do Veselí a dál máme i u nás v Soběslavi? Na Švadlačkách, odbočka na ni ústí ve směru na Veselí naproti Strabagu. A nahoře Na veselském kopci, kolem jehož vrcholu bývalá silnice vede, kdysi stála šibenice.

Projděte se Hraběcí pěšinkou

Pokud už budete v Plané nad Lužnicí, dejte si procházku Hraběcí pěšinkou – alej, která začíná kousek od strkovského zámku je na podzim nejkrásnější. Inspirujte se naším článkem – a vážně, podzim je pro procházky Hraběcí pěšinkou jako stvořený.

Vydejte se na hrad Choustník

Hrad Choustník je největší památkou svého druhu na Soběslavsku. Stojí na hoře stejného jména už od roku 1262, nějakou dobu patřil Rožmberkům (ty my v Soběslavi známe velmi dobře) a v říjnu je otevřený o víkendech a ve svátky. Nejsnazší cesta je z parkoviště u silnice na Mlýny, kde je i občerstvení (v říjnu asi už zavřené) po zelené turistické značce. V neděli už navíc nemá pršet a z věže jsou parádní výhledy, i když je pod mrakem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *